Hvad skyldes enuresis/sengevædning?

Ufrivillig, natlig vandladning - sengevædning eller enuresis nocturna - er en arveligt disponeret og ikke en psykisk eller organisk betinget lidelse. Ikke desto mindre er sengevædning et problem, der bør tages hånd om.

Hvem kan ikke sætte sig ind i et barns betænkeligheder ved at tage på lejrskole med klassen eller overnatte hos en kammerat, hvis barnet har problemer med at holde sig tør om natten? Enuresis nocturna er en lidelse, der gør børn usikre og bange for at blive udsat for drillerier og hæmmer dem i samværet med kammeraterne. Sengevædning skal derfor tages alvorligt!

Årsager til og behandling af sengevædning

Selvom det er noget, de færreste taler om, viser undersøgelser, at ca. 15 % af alle børn i 7-års alderen har problemer med sengevædning - det svarer til ca. 3 børn i en gennemsnitlig skoleklasse. Og 1-2 % af 16-18 årige lider stadig af problemet!

Der er forskellige, gængse opfattelser af, hvorfor nogle børn ikke kan holde sig tørre om natten - men hvad skyldes nattetisseri egentlig? Det kan du læse om i artiklen, "Årsager og symptomer til sengevædning", af speciallæge i børnesygdomme, Søren Rittig, der også giver råd til, hvordan du sammen med dit barn kan komme problemet til livs.